ECAV Ružomberok
Kázne v roku 2010
Úvod
História
Kázne v r. 2010
Kázne v r. 2009
Kázne v r. 2008
Kázne v r. 2007
Kázne v r. 2006
Kázne v r. 2005
Kronika 2010
Kronika 2009
Kronika 2008
CD spevokolu
Zborový občasník
Cirkev a ekuména
Kresťanský život
Modlitby
Konfirmácia
Recenzie
Stručne
Vierouč. minimum
Oznamy
Knižnica
Odkazy na weby
English
Deutsch

Evanjelický augsburského vyznania farský úrad v Ružomberku

A. Bernoláka 11
Ružomberok
PSČ: 034 01

044/432 21 98
ruzomberok@ecav.sk
28.11.2010 - 1. adventná nedeľa

Piesne: 15, 460, 6, 13, A-1   

Text: Malachiáš 3,1 Ajhľa, posielam svojho posla, aby pripravil cestu predo mnou a vtedy zrazu príde do svojho chrámu Pán, ktorého hľadáte a posol zmluvy, v ktorom máte záľubu. Ajhľa, prichádza!

Milí bratia a sestry v Pánovi!

Na našich cestách východ – západ po Slovensku máme po každé možnosť vidieť množstvo zaujímavých a krásnych vecí: labute na vodnej hladine, keď sa blížime ku Krpeľanom, vojenský alebo záchranný vrtuľník, ktorý smeruje k Tatrám, malú bielu kocku pod Gerlachovským štítom, ktorá by mama pravdepodobne byť Sliezskym domom, tvar koňa rímskej mince vystavaný z bieleho kameňa na stráni pod Spišským hradom, mohutné komíny atómovej elektrárne pri Jaslovských Bohuniciach, zrúcaniny starých hradov ukryté v lesoch, kde neviete, kde sa končí bralo a začínajú múry, niekedy v diaľke vidíme hopkať divých zajacov, a občas zbadáme aj srnky ako sa ich biele chvostíky strácajú v tmavom lese.

Na niektoré z týchto vecí máme minútu, na niektoré 25 sekúnd, ale uvidieť zvieratká, ktoré sú veľmi plaché, na to musíte využiť tie dve sekundy a v správny čas pozrieť správnym smerom. Musím aj prezradiť na nás to, že okrem nášho Šimona, takmer všetko, na čo niekto povie: aha pozri!, to zbadáme. Len on nemá to šťastie. Keď dorazíme do cieľa, Rebeka babke začne vykladať, čo všetko sme zbadali a aj to, že Šimon zasa nič nevidel.

Dokiaľ totiž on otočí zrak správnym smerom, je to preč. Asi aj vy máte podobné skúsenosti s deťmi, alebo aj také, keď vás ony samy chcú upozorniť na niečo veľmi dôležité, čo objavili, napríklad na motýľa na kvietku, alebo skalku, v ktorej vidieť žilky nejakého prvku...

Aha, aha! Pozri!

Aha je hovorovo skrátené slovo slova „Ajhľa“, ktoré sa používa už len v knižnej forme. Čo znamená „Ajhľa“, alebo ak chceme aha? Čo chce malé dieťa, aby ste urobili, keď povie: aha, mami! Chce, aby ste sa zastavili. Znamená to, nehýb sa! Chce, aby ste boli ticho. Aby ste počúvali a samozrejme, ešte jednu veľmi dôležitú vec: aby ste sa pozreli správnym smerom.

Takže, milí dospelí, keď vám váš malý drobec povie „aha“, je to veľmi vážna vec!... Keď vám Boh povie aha, alebo ak chcete ajhľa, je to ešte vážnejšie! Dnes ste počuli slovo ajhľa štyri krát. V epištolickom texte... Neplač, ajhľa, zvíťazil lev z kmeňa Júdu, koreň Dávidov, aby otvoril knihu... V evanjeliovom texte... Ajhľa, tvoj kráľ k tebe prichádza, krotký, sediac na oslovi... V texte Malachiáša... dvakrát, a piaty krát toto slovo nám zaznie z antifony... Ajhľa, panna počne a porodí Syna a dajú meno Imanuel.

Boh ti dnes vraví: Aha! – Niečo sa deje! Vraví: zastav sa! Nehýb sa! Ak by sme my na tej našej ceste trochu pribrzdili alebo zastavili úplne, aj náš Šimon by zbadal to, na čo sme povedali aha. Boh ťa dnes vyzýva, aby si pribrzdil, alebo zastavil úplne.

Je to veľmi dôležité! Ako vám vaše dieťa, či vnúča povie? (nudne): Aha, stará mama, aký kamienok som našla... Nie!... Povie (zvolaním!): AHA, AHA, Aha! Aha, Aha......!!!!!! a bude to hovoriť donekonečna, až sa nepozriete.

To je zvolanie. Toto slovo je aj v tomto čase Božím zvolaním! Zastav sa! Nehýb sa! Buď ticho a počúvaj, chvíľu počúvaj! Všimni si, čo sa deje! Nech to neprejde okolo teba!, nech ti to neujde!, nech ti to nepreletí ponad hlavu!

Netvár sa ako mamička, ktorú to „Aha“ jej dcéry nezaujíma. Ktorá nezastaví, ďalej sa rozpráva, prikyvuje, dokonca aj skloní hlavu, ale nič nepočuje a nič nevidí. Aj ja som bola taká mama! Nebuďme takí, keď Boh zvolá Ajhľa! Pribrzdi, zastav sa, nehýb sa!

Pretože: Boh posiela svojho posla, aby pripravil cestu pred ním. Pretože: potom zrazu príde do chrámu Pán, Pán, ktorého hľadáte, posol zmluvy, v ktorom máte záľubu....Zastav sa a nehýb sa, Nehovor a počúvaj...

Aký zvláštny advent je dnes. Vidíte tak ako ja, že sa deje úplný opak. Všetko a všetci bežia, hýbu sa, každý veľa rozpráva a nikto nepočúva, možno ani nemôže v takom hluku... Aj ten prvý advent bol taký. Celá rímska ríša bola v pohybe, ľudia chodili hore dole, museli cestovať do miesta svojho rodiska. Predstavte si, keby aj na budúci rok vyšlo takéto nariadenie pri sčítaní. Každý do svojho rodiska! Neviem si predstaviť ten chaos na cestách, na úradoch, v hoteloch a ubytovniach....Bolo by to ešte horšie.

Celý vtedajší civilizovaný svet bol v pohybe, v strese. Ani vtedy nemal nikto čas na Božie Aha! Svet by sa mal zastaviť a vidieť ako sa hýbe nebo, ako sa skláňa a dotýka zeme...

Aj ty si svet. Boh ti vraví: Aha, posielam svojho posla, aby pripravil predo mnou cestu... Tým poslom, ktorého máš zbadať, pri ktorom máš byť ticho a počúvať, čo ti Boh chce povedať, môže byť v tomto advente jeho slovo, môže to byť pieseň, môže to byť človek, môže to byť choroba, môže to byť problém, môže to byť konkrétne požehnanie, môže to byť dar, môže to byť dieťa ako vtedy...

Aha, ja niečo pre teba robím, niečo ti posielam, niečo ti dávam, nenechaj si to ujsť... Zastav sa a nehýb sa, buď ticho a počúvaj! A... pozri sa tým správnym smerom... Ajhľa...

Ilona Bázliková
Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku - Ružomberok