ECAV Ružomberok
Kázne v roku 2012
Úvod
História
Kázne v r. 2012
Kázne v r. 2011
Kázne v r. 2010
Kázne v r. 2009
Kázne v r. 2008
Kázne v r. 2007
Kázne v r. 2006
Kázne v r. 2005
Kronika 2012
Kronika 2011
Kronika 2010
Kronika 2009
Kronika 2008
CD spevokolu
Zborový občasník
Cirkev a ekuména
Kresťanský život
Modlitby
Konfirmácia
Recenzie
Stručne
Vierouč. minimum
Oznamy
Knižnica
Odkazy na weby
English
Deutsch

Evanjelický augsburského vyznania farský úrad v Ružomberku

A. Bernoláka 11
Ružomberok
PSČ: 034 01

044/432 21 98
ruzomberok@ecav.sk
2.9.2012 - 5 vlastností ceruzky, ktoré by sme si mali osvojiť aj my (detská kázeň k začiatku školského roka)
stiahnuť pdf súbor

Milé deti, milí žiaci, študenti, bratia a sestry!

Sme v období, ktoré je pre žiakov a študentov dosť smutné. Prázdniny sa totiž krátia na minimum, dnes večer sa vlastne končia a školský rok sa nezadržateľne blíži. Nechcem vás však dnes deptať. Naopak, chcem vás, milý žiaci a študenti dnes  povzbudiť. Mám pre vás veľmi dobrú správu: Dobrou správou  je, že hneď od zajtrajšieho dňa sa začne skracovať školský rok a prázdniny približovať.

Okrem toho, že vás chcem povzbudiť, chcem vám dnes ponúknuť aj zopár rád. Všetky budú mať niečo spoločné z ceruzkou.

Ceruzka je totiž pomôcka, ktorá žiaka sprevádza od prvej triedy až po vysokú školu. A ja mám ceruzku stále veľmi rád a rád ju používam. Keďže dnes budeme o ceruzke trochu viac rozprávať, mali by sme vedieť niečo aj o jej histórii. Mám pre vás hneď jednu otázku so štyrmi možnosťami:

Viete, kedy vyrobili prvú ceruzku?

Možnosti:    
        a/ 1662
        b/ 1762
        c/ 1862
        d/ 1962

Áno, možnosť a/ je správna. O 100 rokov neskôr vznikla 1. továreň na ceruzky v Norimbergu.
Jacques Conté je považovaný za oficiálneho vynálezca tuhy.

Na prvý pohľad sa to nemusí zdať, ale ceruzka má veľmi veľa spoločného s nami ľuďmi. Má 5 vlastností, ktoré by sme mali mať aj my. Ak si ich osvojíme, bude sa nám oveľa ľahšie žiť.

1.VLASTNOSŤ: Ceruzka potrebuje šikovnú ruku

Ceruzkou sa dá výborne písať, dajú sa ňou nakresliť  nádherné obrázky vecí, zvierat i ľudí. Ale to všetko je možné len vďaka šikovnej ruke, ktoré ceruzku drží a vedie jej pohyby tak, aby z toho vznikla krásna kresba.

Tou rukou, ktorá nás  chce viesť, je  Boh. Ale môže to urobiť len v prípade, ak mu to dovolíme.
V Pr 16,3 si čítame: Uvaľ na Hospodina svoje diela a tvoje úmysly sa zdaria.

1. rada pre nás znie: Porozprávaj Bohu o tvojich plánoch a túžbach, vlož sa do Jeho ruky a výsledkom môže byť nádherná kresba nášho života, z ktorej budú mať aj ostatní radosť.

2. VLASTNOSŤ – ceruzka sa občas zatupí

A vtedy treba prestať písať a použiť strúhadlo. Ceruzke síce spôsobí trochu utrpenia, no jej hrot bude ostrejší a bude oveľa lepšie písať.

Potrebujem teraz dobrovoľníka/čku, kto vie zastrúhať ceruzku. Môžu byť aj dvaja. Vy nám zastrúhate tieto tupé ceruzky.

Aj my ľudia môžeme byť z času na čas otupení – z počítačových hier, alebo zo zlých kamarátov... Nezostáva za nami čistá čiara. Aj my preto potrebujeme strúhadlo. Čo myslíte, čo je tým strúhadlom pre nás?

Áno, napr. učitelia, rodičia, alebo dobrí priatelia, ktorí nás v správnej chvíli napomenú a možno aj kritizujú. Kritika nie je pre nikoho príjemná. Je tu niekto, kto má kritiku rád? Je potrebná. Tak ako sa ceruzka vďaka strúhadlu stane lepšou ceruzkou, tak  aj my sa vďaka kritike, dobrým radám staneme lepšími ľuďmi.

Pán Boh niekedy dopustí do nášho života aj problémy – aj tie fungujú ako strúhadlo. Biblia nám hovorí: Blázon pohŕda kázňou otcovou, kto  však prijíma  pokarhanie, koná rozumne. Pr 15,5
 
Kto rád prijme napomenutie, miluje poznanie, kto však nenávidí karhanie, je hlupák. Pr. 12,1 Nebuďme hlupákmi. Vážme si rady tých, ktorí nás majú radi.

3. VLASTNOSŤ: Keď píšeš ceruzkou, máš vždy možnosť použiť gumu a opraviť všetko to, čo si napísal zle

Aj my ľudia sme od Boha dostali možnosť napraviť to, čo sme pokazili. Snaž sa preto napraviť, to, čo si pokazil. Samozrejme sú veci, ktoré sa už vrátiť späť nedajú. Napríklad škaredé slová,  ktoré urazili a ublížili druhému človeku. Aj na to však našiel Pán Boh spôsob, ako to vyriešiť. Tou gumou  je pre nás odpustenie. Mali sme sa naučiť povedať prepáč, alebo odpusť mi. Toto by sme mali povedať nielen tomu človeku, ktorému sme ublížili, ale aj Pánu Bohu.

V Pr. 12,18 Šalamún hovorí: Kto nerozvážne hovorí, akoby bodal mečom. Pán Ježiš hovorí, aby sme šli za bratom, ak sme mu ublížili a vieme, že má na nás ťažké srdce. Máme sa s ním zmieriť skôr ako by sme išli urobiť akúkoľvek dôležitú povinnosť: Nechaj svoj dar tam pred oltárom, najprv sa zmier s bratom a potom príď a obetuj svoj dar. Mt 5, 24

Samozrejme najlepšie je hovoriť a konať tak, aby si nemusel nič gumovať ani opravovať.

4. VLASTNOSŤ: Najdôležitejšie je to, čo je vo vnútri

Na ceruzke nie je najdôležitejší vonkajšok – farba, obrázky, tvar dreva/guľatá, či hranatá, ale
vnútro – náplň – tuha.

O svoje vnútro by sme sa mali starať rovnako, ako o náš vonkajšok. Skúmaj, či tá tvoja náplň je v poriadku – o čom rozmýšľaš? Po čom túžiť? Ako tráviš voľný čas.  To všetko hovorí o tom, čo máš vo svojom vnútri.

Nie je v tvojom srdci závisť, že tvojmu spolužiakovi sa lepšie darí, alebo má krajšiu či modernejšiu vec ako ty?

Človek totiž hľadí na to, čo je pred očami, Hospodin však hľadí na srdce. 1.S 16,7b

Preto Dávid prosí Boha, aby preskúmal a skontroloval jeho vnútro: Preskúmaj ma, ó, Bože, poznaj moje srdce; skús ma a poznaj moje myšlienky! Ž 130

So všemožnou bdelosťou chráň si srdce, lebo z neho pramení život Pr 4,23

5. VLASTNOSŤ: za ceruzkou zostáva čiara

Mal by si vedieť, že všetko, čo v živote urobíš, alebo povieš zanechá určitú stopu. Dobre si premysli všetko, čo sa chystáš urobiť. Aj napriek tomu, že existuje guma, často po čiare na papieri zostáva ryha, ktorá sa už nedá odstrániť.

Verím, že tiež túžite, aby po vás zostala krásna kresba života, na ktorú sa budú môcť s radosťou pozerať  raz aj vaše deti.

Milý mladý brat, milá sestrička!

Keď budeš najbližšie v škole alebo doma držať v ruke ceruzku, spomeň si na tých 5 vlastností  a rozmýšľaj aj nad sebou. Pýtaj sa sám seba: 
Dovolil si, aby ťa viedla v živote Božia ruka?
Nepotrebuješ zastrúhať, nie si otupený?
Staráš o svoje vnútro rovnako, ako sa staráš o svoj výzor a zovňajšok?

Obzri sa a poriadne si poobzeraj písmo tvojho života, či tam nie je niečo, čo tam napísané
nemalo byť, niečo, čo treba zmazať. Ak sa budeš riadiť týmito zásadami, som presvedčený, že tento rok bude úspešný a Bohom požehnaný. Amen! 

David Bázlik - zborový farár
Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku - Ružomberok