ECAV Ružomberok
Kázne v roku 2011
Úvod
História
Kázne v r. 2011
Kázne v r. 2010
Kázne v r. 2009
Kázne v r. 2008
Kázne v r. 2007
Kázne v r. 2006
Kázne v r. 2005
Kronika 2011
Kronika 2010
Kronika 2009
Kronika 2008
CD spevokolu
Zborový občasník
Cirkev a ekuména
Kresťanský život
Modlitby
Konfirmácia
Recenzie
Stručne
Vierouč. minimum
Oznamy
Knižnica
Odkazy na weby
English
Deutsch

Evanjelický augsburského vyznania farský úrad v Ružomberku

A. Bernoláka 11
Ružomberok
PSČ: 034 01

044/432 21 98
ruzomberok@ecav.sk
6.3.2011 - Predpôstna nedeľa

Text: F 4,8
P: 192, 632, 366, 300, 330, 311

Milí bratia a sestry v Kristu Ježiši!

Prestavt si, že dostaneš kvalitné pretekárske auto. A rozhodneš sa, že sa zúčastníš pretekov v teréne. Všetko podriadiš tomu, aby si vyhral. Moja otázka znie: akým palivom naplníš nádrž? Bezolovnatým, nízkooktánovým palivom?

Predstav si, že tvojím cieľom ako športovca je umiestniť sa na olympiáde. Tomu podriaďuješ všetky veci. Otázka: Nasadíš si čokoládovú diétu?

Predstav si, že si rodič. Mnohí si to predstavovať nemusíte. Máš malé dieťa. Čím ho kŕmiš? Klobásou?

(Hoci mňa moja stará mama ako osemmesačnú kŕmila vajcami na slanine... a mama vtedy dostala šok, keďže do roka ma kŕmila neslaným jedlom...)

Sme obozretní, čím plníme svoje autá, snažíme sa dávať pozor, čím sýtime svoje telá a rozvážne vyberáme, čím kŕmime svoje deti, aspoň dokiaľ sa to dá. Niektorí hocičo nedáme ani psovi.

Uvedomujeme si, že palivo, ktoré poháňa nás alebo naše auto ovplyvňuje výkon, zdravie. Preto je iróniou, že v najdôležitejšej oblasti tohto života, ktorý každý deň žijeme, sme takí ľahostajní. To, čím kŕmime všetko ostatné je mnohokrát oveľa kvalitnejší zdroj v porovnaní s tým, čím plníme našu myseľ. Pavol medzi inými dobrými radami ako napríklad:

Radujte sa, nebuďte ustarostení, buďte dobrí voči druhým, svoje túžby hovorte Bohu, píše aj túto dobrú radu: rozmýšľajte o tom, čo je čestné, čisté, príjemné a tak ďalej. Táto stať sa mi zdá ako taký plagátik v čakárni u lekára, ktorý visí na nástenke. My si ho z dlhej chvíle prečítame. Vzápätí sa zhrozíme ako sme to doteraz mohli nevedieť. Ako tie mnohé veci, ktoré sú našou každodennou praxou, ako ovplyvňujú naše zdravie, náš tlak, naše srdce, naše cievy, naše vnútorné orgány!

Keď sme už po dlhom čakaní konečne vybavení, prídeme domov a dáme si klobásu...

Asi tak vážne berieme radu apoštola, však? Ako nejaký odborný letáčik u lekára. Ale v duchovnej oblasti je to rovnaké ako v tej telesnej. Keď zlyhá srdce, môže byť neskoro. Psychológovia tvrdia: Ste tým, čo si myslíte!

Ste takí, o akých veciach premýšľate! Sú to stále veci pravdivé, čisté, čestné, cnostné, spravodlivé? Ľúbezné a príjemné? Či som ustráchaný človek alebo človek naplnený istotou závisí od myšlienok. To ako rozmýšľam, to nad čím rozmýšľam, to má veľký vplyv na môj postoj, na moje pocity, na moje správanie, dokonca i na môj imunitný systém, a na náchylnosť chorobám.

Nie je to nič nové vo vede o ľudskej mysli, o človeku. V Biblii si čítame: Nepripodobňujte sa tomuto svetu, ale premeňte sa obnovením mysle! Čítame si aj to, že dobrý strom nemôže prinášať zlé ovocie a naopak! To znamená, že zdravé pocity, užitočné túžby, správne vnímanie veci, šľachetné zámery nemôžu priniesť zlé výsledky!

Ale funguje to i naopak! Existuje zákon vystavenia. Teda, že moja myseľ sa bude zaoberať najviac tým, čomu je najčastejšie vystavená. Tento zákon neberieme vážne, lebo si povieme, že ja rozhodujem, čo bude v mojej hlave. Ale keď vám spadne z ruky drahá krištáľová váza, nepoviete: No toto? Ako sa to mohlo stať?

Zákon gravitácie nás vôbec neprekvapuje! Prečo nás prekvapuje to, že tomu, čomu je naša myseľ vystavená, tomu sa venujem vo svojej hlave a nakoniec sa to prejaví na tom ako sa cítim a dokonca aj na tom, čo robím.

Akcie, ktorých sa zúčastňujeme, knihy a časopisy, ktoré čítame, hudba, ktorú počúvame, obrazy, na ktoré sa pozeráme, v televízii, či na internete, rozhovory, ktoré vedieme v skutočnosti, či na mejli alebo fejsbuku, to všetko ovplyvňuje moju myseľ  - môj charakter, dáva štýl a smer môjmu životu.

Izaiáš hovorí: Toho, kto je pevnej mysle, zachováš v dokonalom pokoji, lebo v Teba dúfa! (Iz 26). Oveľa viac ako to, čím kŕmiš svoje auto, dieťa seba, či psa, oveľa viac záleží čím kŕmiš svoju myseľ.

Často si myslíme a žijeme tak, akoby nám tento zákon vystavenia nemohol ublížiť. Povieme si, ja si to horoskop môžem prečítať, aj tento lunárny kalendár, a môžem si pozrieť aj tento program v televízii, a počúvať tieto dvojzmyselné slová, mňa to neovplyvní. Ide to jedným uchom dnu a druhým von. Vedci si uvedomujú to, čo pisatelia Biblie vedeli už dávno: Nie nejde to druhým uchom von!!!

Ak sa chcem stať optimistickým, dúfanlivým človekom upriameným na Pána Ježiša, musím zachytávať dobré myšlienky.

Preto Pavol do Filipis píše:  !!!o tomto premýšľajte!!!. Ak budem viac s Ježišom, On ma bude viac inšpirovať k dobrým myšlienkam, dobré myšlienky vedú k dobrým postojom, k dobrým veciam a určite ma budú posúvať v istote v Bohu a bližšie k Nemu.

Možnože poznáte príbeh Petra Pana, ktorý dokázal lietať. V jeho príbehu to bolo preto, že mal dobré myšlienky, ako náhle si na nič dobré a pekné nevedel spomenúť, klesal k zemi.
   
Zúfalý misionár Frank Laubach, keď sa mu nič z toho, čo plánoval nedarilo, počul hlas, ktorý mu vravel: Zlyhal si preto, lebo týchto ľudí skutočne nemiluješ. Keď prestaneš myslieť na seba a budeš myslieť na to, ako ja týchto ľudí milujem, budeš požehnaný ty, tvoja rodina i tvoja služba.

Vtedy v modlitbe jeho pery zašepkali: Máš pravdu Bože, moje plány sa zrúcali, vyžeň ma zo seba samého, vezmi si ma a Ty mysli v mojej  mysli! To bol začiatok duchovného prebudenia na Filipínach. Laubach napísal ako môžeme viac do svojej mysle vniesť dobré veci:

1/ Pozerajte na človeka tak, ako na neho pozerá Ježiš, viďte ho takého aký je a zároveň takého, akého ho chce mať Boh.
2/ Pri stole majte jednu stoličku navyše, bude vám pripomínať Kristovu prítomnosť, kedykoľvek na ňu pozrieš spomeň si, čo povedal Ježiš: Som s vami po všetky dni...
3/ Keď čítate knihu, noviny, časopis, dnes dodáme ste pred televízorom, či počítačom, uvedomte si, že Ježiš to číta, či pozerá s vami...
4/ Keď v práci, škole, doma riešite problém, nerozmýšľajte o tom sami, rozprávajte sa o tom s Kristom a rozmýšľajte o tom spolu s Ním...
5/ Mnohí máte doma kríž, alebo slová z Písma na stene, je dobré ak pri vstávaní a líhaní ich budete mať pred očami.

Dovoľte tak Bohu povedať posledné slovo dňa. Dovoľte, aby On a Jeho slová boli vašou prvou myšlienkou, keď vstávate Bratia a sestry je na našom rozhodnutí, čo tankujeme, čo jeme, čo dávame svojim deťom, je na nás, čím sýtime svoju myseľ. Ale nezabudnime, že to, ako a o čom rozmýšľam, takým človekom sa stávam. A myseľ je to prvé, čím sa Bohu vzďaľujem. Amen.


Ilona Bázliková
Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku - Ružomberok